1

Aktuális állásajánlatok

további állásajánlatok
Hírek

Tudományos konferencia kutatási-fejlesztési projektről

2017. január 9.Forrás: Opel Szentgotthárd Kft.
Szerző: Lendvai Emil

Az Opel Szentgotthárd, mint konzorciumvezető december 15-én a szentgotthárdi gyárban tudományos konferenciát rendezett a Versenyképességi és Kiválósági Szerződésekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési projekt keretében. Az eddigi eredmények bemutatása volt az összejövetel fő témája.

A témában érintett megjelent szakembereket Grzegorz Buchal, a gyár vezérigazgatója köszöntötte. Üdvözlő beszédében elmondta, hogy az Opel Szentgotthárd a régiónak, de az országnak is egyik legjelentősebb ipari szereplője. Az elmúlt 25 évben több mint 9, 5 millió motort állítottak itt elő. 1991-ben még autókat is gyártottak. Jelenleg a GM-en belül ez a húzó motorgyár. Büszkék a flexibilis technológiára, arra hogy az Opel Astrában csak szentgotthárdi „szív dobog”. A motorok gyártásán kívül az oktatás területén is igyekeznek kiemelkedően teljesíteni, több mint egy éve átadták a Tudásközpontjukat. Büszkék arra is, hogy részesei lehetnek ennek a kutatási-fejlesztési projektnek, a konzorciumnak, ami a jövő kihívásai felé való nyitottságukat bizonyítja.

A konferencia sajtó nyilvános részében két kifejezetten szakmai, tudományos jellegű, vetítéses előadást is meghallgathattak a jelenlévők: a projekt második évének összefoglalóját dr. Háry András tolmácsolta, míg dr. Viharos Zsolt János az Ipar 4.0 aktualitásairól beszélt. (Létrehoztak egy Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot, ami lényegében szakmai jellegű szervezet és lobbi fórum.)

A projekt címe: stratégiai ipari ágazatok jövőbemutató gyártási technológiáihoz és termékeihez kapcsolódó térségi kutatási kompetenciák megerősítése széleskörű együttműködésben megvalósított kutatás-fejlesztési programmal. A konzorcium tagjai: iQor Services Hungary Kft, Delphi Hungary Kft., Europtec Kft., Pylon-94 Kft., 3B Hungária Kft., Pannon Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete.

A projekt lényege: a kutatási program tíz, egymásra épülő részprojektből áll, amelyek megalapozó háttérkutatások, technológiai K+F kompetenciákra épülő kutatások, valamint nagy hozzáadott értékű K+F kimenetű csoportokba sorolhatók. Az egyes részprojektekben definiált kutatási feladatok megvalósítása hazai, illetve multinacionális gyártó cégek, regionális kutatóhelyek, valamint országosan és nemzetközileg elismert egyetemek, kutató-szervezetek által kerülnek megvalósításra. A projekt víziója: „Maradó K+F struktúrák megteremtése” egyrészt a térségben jelenleg nem elérhető a kutatásokhoz szükséges modern mérőeszköz-infrastruktúra kialakításával, másrészt kutatási gyakorlattal rendelkező kutatói humán bázis térségi megerősítésével, harmadrészt kutatási hálózat kiépítésével a jövőbeni fenntarthatóság és multiplikációs hatás kiaknázása érdekében.

 

Mint kiderült, a projekt megvalósítása a tervek szerint halad. 2016. december 31-én zárult a negyedik féléves munkaszakasz. (A projekt zárásának várható határideje 2017. június 30.) A konzorcium tagjai eddig csaknem 200 kutatás-fejlesztési feladatot valósítottak meg. A feladatokon több mint 150 szakember dolgozott. Nagyon jól működik az országos hálózat, amely a projekt szakmai bázisát adja. Ennek következtében nemcsak tudományos szintű eredmények és publikációk születtek, de a fejlesztések konkrét, iparban használható eredményei is körvonalazódtak. A decemberi Opel Tudományos Konferencia célja volt az eddig elért alkalmazási eredmények áttekintése és értékelése, többek között az üzleti intelligencia, hegesztési és mélyhúzáshoz kapcsolódó szimulációk, forgácsolási és felújítási technológiák, valamint a belső feszültség témakörökben. 

vissza

Dokumentumkezelő

Belépés

Rendezvénynaptár

HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Amennyiben érdekli hírlevelünk, kérjük adja meg az adatait.

Partnerek

Autoliv Kft. AMES Hungária Lft. IMS Connector Systems Kft.MAM-Hungária Kft.ROTO Elzett Certa Kft.SCHOTT Hungary Kft.Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.Uniriv Kft.BPW-Hungária Kft.Aptiv Services Hungary Kft.EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.iQor Global Services Hungary Kft. Schaeffler Savaria Kft. OPEL Szentgotthárd Kft. Nagykanizsa Megyei Jogú Város ÖnkormányzataNyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar (NymE FMK) / Savaria Egyetemi Központ, Természettudományi Kar (NyME SEK TTK)Szentgotthárd Város ÖnkormányzataSzombathely Megyei Jogú Város Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara